[[:recept|< Recept]] ====== Fermentálás ====== * **Szerző:** Sallai András * Copyright (c) 2023, Sallai András * Licenc: [[https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/|CC BY-SA 4.0]] * Web: https://szit.hu ===== Bevezetés ===== Ebben a leírásban sós vízben erjesztünk. Nem használunk kenyeret, napfényt az erjedés beindításához. A baktériumok és gombák előemésztik számunkra az ételt. Az erjesztés által olyan tápanyagokhoz jutunk, ami másként nem elérhető, és tartósítunk is vele. Általában zöldségeket és gyümölcsöket szoktunk fermentálni. ===== Sós víz ===== Ha csapvizet használunk, használjunk vízszűrőt. Forraljunk fel 2 liter vizet. Tegyük félre, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. ===== Befőttesüveg ===== Forrázzuk ki a befőttesüvegeket, mossuk meg, tegyük oldalra száradni. 4 darab befőttesüveg szükséges körülbelül egy karfiolhoz, vagy egy káposztához, ehhez a mennyiséghez 2 liter víz szükséges. ===== Zöldség ===== Vegyünk egy karfiolt, vagy egy káposztát, vagy néhány uborkát vagy több zöldség keverékét. A zöldségekhez tehetünk ízlés szerint: * hagyma * egész bors * egész babérlevél * fokhagyma ===== Só ===== Ha kihűlt a víz, tegyünk bele 20 g sót, literenként. Ez a 2 litervízhez 40 g, ami körülbelül 2 evőkanál. Keverjük el, hagyjuk kicsit oldódjon a só. ===== Töltés ===== A zöldségeket aprítsuk fel. A karfiol lehet kis esernyőkben. A káposztát felvághatjuk késsel, vagy reszelhetjük. Ha kiegészítésként teszünk bele fokhagymát, az maradhat egész. Töltsük meg a befőttesüvegeket a zöldséggel. Karfiol mellé szoktam néhány hagymakarikát és egész borsot tenni. Öntsük fel a sós vízzel úgy, hogy ellepje a zöldségeket. A zöldségeket valamivel a sós víz alatt kell tartani, mert megpenészedhetnek ha nem lepi el a víz. A sós víz felöntésekor hagyjunk körülbelül 1 cm-t szabadon. Ha beindul az erjedés, a víz szintje kicsit emelkedhet. Ha nem szeretnénk a boltban kapható műanyag leszorítót használni, Akkor kísérletezzünk. Például töltsük színig a befőttesüvegeket, és erjesztéskor tegyünk alájuk külön tálcát, arra folyjon ki. Vagy figyelhetjük az erjedést és ha penész jelentkezik szedjük le időben. Esetleg hagyjunk nagyobb darabokat a zöldségből, amit felülre teszünk, és használjuk leszorítónak. ===== Tárolás ===== A befőttesüvegek kupakjait, ha rátesszük, hagyjuk lazán, hogy a levegő ki tudjon jönni. Napfénytől védett, lehetőleg állandó hőmérsékletű helyen tároljuk, minimum 15 fok. {{:recept:erjesztes_01.png?100|}} ===== Fogyasztás ===== 5 nap után akár már kóstolhatunk is. Ha megbontottuk az üveget, tároljuk hűtőben a továbbikaban.